Aigua al vi?


Amb serenitat. 

O no.


Un article a un diari. Un article del qual la majoria no n'hem llegit més que els resums i les opinions de periodistes de tota mena.

Només amb això s'ha capgirat inexplicablement l'humor de molts catalans, que han passat del derrotisme a tocar el cel amb les mans.

Doncs, no: ni una cosa, ni l'altre.

No és amb intenció de posar aigua al vi, ni molt menys. Però el fet que un article d'una persona, de qui n'admiro més d'una actuació pública -i en refuso moltes- hagi capgirat totalment l'humor a propis i estranys no em deixa de divertir.

I sorprendre.

Bé, sorprendre no. Ja no. No em sorprèn res que vingui del poble d'on em sento que hi formo part.

El cas és que, analitzat amb fredor, per un costat la CUP segueix sent la CUP i per l'altre, els propers mesos seran els més importants per la vida de generacions futures de ciutadans de Catalunya. I ves a saber sinó també d'Espanya, França i la UE sencera!...

Doncs aquests mesos tant importants requeriran de dues actuacions polítiques bàsiques: molt de diàleg serè i fer molt ben fetes les coses.

Diàleg serè perquè no podem hipotecar un potencial futur Estat amb rèmores superades amb escreix. No podem, per exemple, tornar a fomentar allò que els agrada tant als polítics nostrats, que és el pare-estat. Això s'ha de superar perquè és ben veritat que els temps que venen faran de mal repartir la feina, cada cop més precària, i caldrà establir ajudes institucionalitzades. Però aquestes ajudes han de ser a canvi. A canvi d'aportacions socials, d'ampliació del coneixement -a tots els nivells- de cadascú, d'aportacions a la convivència... Sobretot, cal fugir del pare-estat perquè el que res no costa, res no val.

No podem caure en carrincloneries. Cal ajudar els qui no poden. Aclarint abans qui són els que no poden realment. I cal dotar d'eines els què poden. Eines intel·lectuals i/o pràctiques. A cadascú el què se li escaigui més.

Això es pot fer a través de molts camins, però jo, al seu dia, ja vaig advocar per una institució que vaig batejar amb un nom manllevat com a Mesa catalana de Treball, on s'haurien de determinar fredament i professional aquests i altres extrems, per persones realment allunyades dels centres de poder polític partidista, empresarial o sindical militant.

I fer les coses molt ben fetes. Com el decret de pobresa energètica. Com el format proposat per a l'Agència Catalana de Tributs. Com el model sanitari públic, que no hauria de fer cap més passa enrere. Si el Govern fa les coses ben fetes en els propers mesos, desoint les desautoritzades veus dels tribunals del país veí per occident i les bramades desafortunades dels seus polítics, si el Govern ho fa ben fet, quan haguem de dir sí o no a una Constitució i a un sistema d'Estat, per referèndum o com sigui que ho fem, es pot garantir que serem molts més que una majoria que votarem a favor. Serem gairebé tots i, molt important, serem tots els assenyats de debò al costat del què farà que les noves generacions recordin la nostra com la de la veritable revolta dels somriures.

I, escolteu, no compliquem les coses. Els països amb menys corrupció no són els que poden més traves administratives, sinó els que tenen una cultura més luterana, eixuta i fins i tot esquerpa: les coses s'han de fer ben fetes per definició. I no traves administratives, sinó bons centres de control actius.

Això vol dir que tot ha de ser el més obert i senzill i fàcil possible. Començant per la Constitució: curta, fàcil i lògica. Que els nens (i nenes!) se la pugui saber conceptualment. Sense recargolaments.

Ai las! M'acaba d'assaltar un dubte!

Els 10 diputats de la CUP ja beneiran aquestes propostes? O altres de lògiques?

Doncs aquí som. Fredament. Realment. Sense rebaixar el vi.

Però som en aquest punt.

Comentaris