L'equilibri entre optimisme i raó


Avui m'apuntaré directament i sense matisos a la filosofia de vida que desprèn @NuriaToVar al Twitter.

Avui, aquest vespre, el Barça s'enfrontarà a la Juventus de Torí per intentar assolir la seva cinquena Champions, o Copa d'Europa. I hem de ser optimistes si ens deixem guiar per la raó: tenim un bon equip que està motivat i en plena forma; han assolit un alt grau de compenetració només comparable a alguns equips que hem tingut el goig de seguir, comandats per Cruyff, Rijkaard i Pep Guardiola. Per tant no és gens desencaminat pensar que hi ha motius per ser optimista.

Després, al vespre, passarà el què hagi de passar perquè resulta que la Juve existeix. I l'enfrontament entre els equips de dues ciutats d'Europa històriques i amb belleses innegables però oposades acabarà de la forma que sigui.

Igual passa amb el 27S (o la data que el substitueixi): cal ser raonablement optimista. Tenim entrenador bolcat a l'objectiu final, tenim camp cada cop més regat i a punt i, sobretot, tenim equip.


Tenim equip, malgrat tots els entrebancs extraesportius, de política de baixa estofa en aquest cas, posats a tots els nivells. Des d'actuacions para-judicials de dubtosa legalitat i cap legitimitat fins a promoció de partits polítics lerrouxistes o directament feixistes que, fent ús d'una demagògia il·limitada i escampada arreu per mitjans de comunicació afins que, curiosament, estan pagats en bona part amb diners de tots els catalans, arriben a fer forat en mentalitats mandroses i poc treballades políticament i social, absorbides per realitats etèries i inexistents esbombades en horaris casolans per determinats mitjans de comunicació. I, gràcies a la picaresca aquesta tant espanyola del Lazarillo, alguns arribistes han vist el camí obert a les seves aspiracions de millora personal aprofitant-se del diner públic, aquest element tant gasós i inexplicablement incontrolable, acceptant fer el paper de "tontos" útils.

Tot això, aprofitat des de l'ombra per interessos contraris als de la ciutadania catalana, ha estat aprofitat per posar traves des de dins i des de fora a un procés revolucionari (re-vo-lu-cio-na-ri) d'afirmació que alguns en diem nacional però que en el fons és social. Un procés atiat des de la majoria de la societat, compartit per una majoria de la societat, de la societat catalana és clar.

Per això toca ser raonablement optimista, malgrat les espifiades clamoroses dels dirigents i dels partits que hem pogut (o hagut de..., no ho sé) viure com a espectadors de primera fila. I malgrat algunes de no tan clamoroses que han passat més desapercebudes però que han existit i que, totes elles les grans i les petites, han deixat una marca negativa a la nostra ànima de ciutadà il·lusionat, i sovint fins i tot càndid.

Però malgrat aquestes errades hem arribat on som: amb la gespa regada, amb entrenador en plena forma i amb equip en recuperació evident. Com el Barça d'avui ha fet aquesta temporada.


Després arribarà l'hora del partit, l'hora de la veritat. I el resultat serà el què s'escriurà a la petita o a la gran Història. Però val a dir que la veritable sensació avui, hores abans de la Champions, és que tots els actors estem fent plegats el camí que cal fer per arribar a l'èxit. Avui no toca detallar tot allò que ens ha dut a flairar en l'ambient les múltiples possibilitats de victòria. Ja ho hem anat fent mica, en mica. I ho seguirem fent. Però sí que cal afirmar que el flaire agradable, de terra mullada, de gespa segada, de mar salada, existeix.

L'únic aspecte que m'agradaria remarcar abans d'acabar és que en cas de victòria caldrà recordar-se que haurà estat una victòria treballada durant molts anys i que ha estat possible gràcies a la perseverança i al no defalliment en els moments difícils de moltes persones, un munt d'elles anònimes.

I si aixequem la copa, l'aixecarem gràcies a l'esforç col·lectiu com a poble, com a societat.



Avui també serà un bon dia, @NuriaToVar.






Comentaris