Tropes de refresc

Ningú pot negar, tingui la filiació o simpaties que tingui, que a Catalunya estem vivint una època històrica. I de rebot a Espanya i Europa.

Aquesta sensació fa que moltes persones tinguem molt d'interès en demostrar les nostres simpaties. El què canvia és la manera de fer-ho: uns necessiten ser presents a les bambolines, treballant incansablement per aconseguir l'objectiu anònimament, només per íntima convicció; altres en tenen prou de ser espectadors via mitjans de comunicació, cada cop més sofisticats i immediats; uns altres no en tenen prou amb això i volen ser físicament aprop d'on passen les coses, per això s'omplen espais com la Plaça de Sant Jaume mentre "passen coses" dins del Palau de la Generalitat o l'Ajuntament de Barcelona; i d'altres en tenen prou amb la lectura de titulars als TN o als diaris quan ja ha passat tot.

No hem d'oblidar dues tipologies més de persones: els "arribistes" que estudien amb detall en quin indret han d'actuar per ser a l'aparador, sembrant relacions de futur que, a la llarga, es tradueixin en millores individuals; i els que, des de la seva torre d'ivori, analitzen, opinen i finalment jutgen des de les seves presumptes savieses.

Aquests dos darrers, avui, no m'interessen. Ja s'ho faran, perquè no hi ha possibilitats de frenar la seva existència, de la mateixa manera que l'aigua desbocada no té aturador.




M'interessa la reacció més popular. No acabo d'entendre, però no censuro de cap manera!, massa bé aquells que han de ser prop físicament d'on ocorren les coses per sentir-se'n solidaris. No entenc aquells ciutadans que han de ser davant del Parlament el dia que es vota una llei, prop del Palau de la Generalitat quan es signa un decret, per molt històric que sigui, si no és que hi han de ser per defensar l'actuació institucional amb la seva presència física.

Jo, com molts d'altres, pertanyo més aviat, dit en termes militars, a la reserva. És a dir, quan la presència física dels "reservistes" sigui necessària, vull ser-hi. Però el més difícil actualment per a molts d'aquests "reservistes" és encertar en la valoració d'aquesta necessitat. Hi ha un excés d'informacions interessades creuades, un excés d'opinions publicades. L'evolució dels mitjans de comunicació, de les possibilitats de comunicació, la popularització de les xarxes socials, han contribuït a aquest garbuix que als "reservistes" no els deixen clar quins són els moments que han d'entrar en acció i en quins no.

A partir d'aquesta premissa començo a entendre una mica més els ciutadans que decideixen ser sovint aprop de les institucions quan al seu interior "passen coses". Sovint la seva presència no és necessària. Però quan arribi la necessitat, aquestes persones seran on toca. En canvi, molts dels "reservistes" o haurem de córrer molt o farem tard.


Ens en penedirem, o ens convertirem en les "tropes de refresc"?

Comentaris