A pas de bou

Fins ara, em sembla que ho estem fent prou bé.

Més a poc a poc del què molts voldríem, però ja se sap: hi ha coses que necessiten el seu temps sense remei. I aquesta de la independència política en deu ser una d'elles.

Per contra, a fa temps que vaig manifestant que la tensió popular no es pot mantenir eternament, ni tant sols la més extrema. Si el lector no ho creu, que repassi els estira-i-arronsa de Hamàs amb la lluita armada dels darrers anys a Gaza. Per exemple.

En el cas de Catalunya, tampoc. Cal reconèixer que l'ANC fa una gran feina a la què més recentment s'hi ha sumat Òmnium (segurament per frenar alguns "extremismes" independentistes possibles per part de l'ANC). Però malgrat aquesta gran tasca, la tensió popular permanent acaba convertint-se per a la ciutadania en farragosa i, al final de tot, cau en el costum. Era allò en que es va convertir el fet d'anar a l'estàtua d'en Rafel de Casanova a escridassar el PP i la marca catalana del PSOE durant l'ofrena floral de la Diada: un costum sense cap possibilitat d'èxit.

I és que quan la tensió permanent passa a ser costum deixa de ser tensió.

Si arriba aquest cas, la ciutadania catalana haurem perdut la guerra psicològica que significa la reivindicació de la independència per la via pacífica. A Anglaterra també mantenen aquesta guerra psicològica amb Escòcia, però l'encaren diferent, potser amb més flegma britànica. El problema és que a Espanya no existeix la flegma i es substitueix per la picaresca, en el pitjor dels sentits possibles que puguem donar a la parauleta.

El "gobierno" d'Espanya, perdó, els successius "gobiernos" d'Espanya saben prou bé que en una guerra a llarg termini, psicològica o cruenta, Catalunya ho té tot en contra. Pel seu tarannà tant presumiblement elogiat, dialogant, pactista, treballador... el conjunt de ciutadans de Catalunya ens cansem de les lluites ideològiques, allunyades del pragmatisme. Afegit al cansament psicològic que tota permanent tensió té sobre tots i cadascun dels ciutadans, siguin d'on siguin.

Per aquest i altres motius, l'article que l'Albert Pont publica a Vilaweb avui dia 12 d'agost de 2014, titulat "El valor de la capitulació", a més a més d'encertat crec que és oportú.

Hem fixat una data: el 9N. Doncs el 9N s'ha de votar. Sí o sí.

I SÍ i SÍ, naturalment, per anar bé.

No sé si s'ha de votar amb les urnes als col·legis electorals o a les voreres de davant dels col·legis electorals. No sé si amb paperetes pagades pel pressupost públic o per subscripció popular. No sé si la Generalitat ho ha de gestionar torejant la legalitat espanyola o acollint-se a la internacional. Però el dia 9N s'ha de poder votar a Catalunya. Només n'hi ha d'haver un de motiu pel qual deixar de votar: que el "gobierno" d'Espanya utilitzi la força per evitar-ho, assumint el risc del descrèdit internacional i de l'aval definitiu de qualitat pacífica i democràtica que aquesta actitud donaria a la feina ben feta fins ara per l'ANC, pel MH President Mas i pels ciutadans d'aquest país.




La resta que sona ara al nostre entorn (Rigols, Icetas, Durans, "cas" Pujol...) són explosions de fogueig. I encara que anem a risc de patir alguna cremada lleu, nosaltres hem d'anar a la nostra, com un jou de bous: a posar les urnes el 9N. I a votar.


I després, a actuar en conseqüència del resultat obtingut.

Comentaris