L'espectacle depèn de qui baixa el teló

A diferència del què es vol fer creure, estic convençut que l'ADN polític de Catalunya, és a dir de la seva ciutadania, no és d'esquerres, sinó profundament liberal. Tot això escrit utilitzant un llenguatge pel meu gust excessivament esquemàtic.

La societat catalana només és socialista en funció d'un intent de dissolució dels problemes personals, individuals, en la retòrica col·lectiva, beneint així la renúncia a l'assumpció individual de les pròpies responsabilitats.

Aquella, la primera, és l'explicació lògica, i no la de la renúncia, al fet que Catalunya hagi avançat tant en els àmbits econòmic, polític i també social, fins a ser una zona geopolítica capdavantera malgrat les seves evidents mancances de base natural.

L'esmentada dissolució de les individualitats també promou l'increment de la mediocritat i, si no sabem invertir aquest procés, ens acabarà abocant a ser una societat a l'ús del Sud d'Europa, sense personalitat ni futur i en total dependència de l'Europa central.

Temo que, un cop més, no deixem passar l'ocasió de millora individual i col·lectiva que la creació d'un nou Estat ens posa en safata, amb independència de detalls sense tanta importància com ens volen fer creure, com pot ser la pertinença a la UE o només a l'EFTA, o simplement a Schengen.


I en aquest punt és on crec que la ciutadania tenim feina per fer, entre les bambolines, fins a aconseguir que les vedettes s'adonin que l'espectacle només acabarà quan nosaltres, els ciutadans, abaixem el teló.


És a la única cosa que els ciutadans podem aspirar a dirigir. Però és la fonamental. Fem-ho bé, i en sortirem beneficiats.








Comentaris