Res de nou

En tot procés de violència domèstica hi ha una part dominant i una altra de dominada, que surt a la llum per efecte d’una reacció desproporcionada de la part dominada, que acaba en violència física, o per efecte del deteriorament final, en què la part dominant passa de la força de les paraules i del to comunicatiu a la força de la força física.
En ambdós casos, la part dominant culpa a la part dominada de tots els seus presumptes mals i si aquesta darrera té la valentia de verbalitzar els abusos rebuts de la part dominant, aquesta passa a capgirar els arguments a la recerca d’una impossible explicació a les seves actituds violentes, fins i tot qualificant a la part dominada de revolucionar i exacerbar la relació entre ambdues, tant i tant planera i suau mentre la part dominada pateix en silenci l’espiral creixent de menyspreu i violència verbal a què és sotmesa.
Tots els especialistes en aquest àmbit, des de psiquiatres a policia, opten com a única solució per la separació de la parella, apartant i protegint la part dominada.
Malauradament, el factor humà és de tal complexitat que sovint fa que la part dominada es senti incapaç de separar-se, i fins i tot accepta resignadament la recepció de les reaccions violentes de la dominadora, recolzant-se en excuses tan diverses com els fills, la situació econòmica o l’auto-odi.

Però, malauradament també, moltes d’aquestes situacions tenen un final tràgic en el què la pitjor part habitualment la pateix la part dominada, amb resultats a voltes irreversibles. I els efectes col·laterals són de gran calat ja que afecten tercers innocents en aquesta violenta reacció.
El cor de la qüestió, doncs, està en què la part dominada permeti sens cap límit tots els excessos de la dominant. Això ho saben els tècnics que tracten aquestes situacions i, per aquest motiu, impulsen que la part dominada sigui capaç d’admetre i verbalitzar el patiment d’aquesta violència ni que sigui verbal, com a primer i molt important pas per a permetre la recerca d’una solució definitiva, que indefectiblement passa per la separació i l’allunyament de les dues parts.
O sigui, comunicar la situació de sofriment a aquells que poden ajudar està absolutament indicat i no solament això, sinó que està impulsat pels professionals que hi entenen.
En el cas que ens ocupa, també em refereixo naturalment a la relació Gobierno de España-Catalunya i al simposi “Espanya contra Catalunya”.

Benvingut! 

Comentaris