El torb


El torb és un vent gèlid que aixeca la neu dipositada a terra en núvols de cristalls blancs, que deixen completament encegat qui té la mala sort de quedar immers dins d'ell. Encegat tant per la blancor més absoluta com pels cops rebuts pels milers de cristalls de neu que s'aixequen. A casa nostra s'acostuma a donar a l'hivern al cim de les muntanyes pirinenques.

Si a més a més, neva, podeu ben creure que és una situació que no desitjo a ningú i que per sortir-ne es necessita molt de tremp i sempre una mica de sort.

Aquesta descripció, més o menys, és la genèrica. Però en el meu cas i el de la meva família, el Torb era un mastí dels Pirineus amb un tarannà propi de la seva raça, amb la paciència directament proporcionada al seu volum corpori.

Va entrar a casa amb tres mesos i l'ha deixat al cap de deu anys més o menys.

La cara d'aquesta raça de gossos ja és de per sí melancòlica, en tenir uns ulls més aviat avellanats i més baixos de l'exterior que de l'interior i sempre sembla que et miren amb una certa condescendència melancòlica i pacient. Els seus moviments, excepte els primers dos anys, no són d'una agilitat extraordinària i sempre sembla que avaluï la situació abans d'actuar per estalviar esforços innecessaris. Tenen tendència a patir de la columna i dels malucs, pel seu propi pes.

Tot això és degut a la raça. Són així.

Però en les darreres setmanes el Torb, el nostre, va patir més del normal de la columna i el vàrem haver de tractar. I els darrers dies va tancar-se en un món absolutament reduït. La seva mirada era molt trista. Més trista de lo habitual. I les darreres hores va deixar de passejar pel jardí de casa.

Esperava, estava a l'espera. Però no de possibles assaltants o perills diversos, sinó d'alguna cosa més etèria, menys tangible.

Fins que va deixar de menjar, i va morir de mort natural. Va ser una mort trista, com volgudament trista, de tardor. Com si s'adonés que ara no podia, no havia, de ser una càrrega per a la família, amb la seva malaltia neurològica.

I ara ha deixat un gran buit: deu anys són molts anys en la vida d'una persona. En la d'un gos encara més.

No m'hagués imaginat mai aquest buit que ha quedat i em pregunto si l'entorn en què vivim aquests temps encara ho ha fet més punyent. No sé contestar-ho, però sí que sé que sentim que hi ha un gran buit.

Adéu, Torb.

Comentaris

Anònim ha dit…
Després del Torb sempre arriba la calma, aquest cop però gens esperada. Et trobarem a faltar...