DECIDIDAMENT, TOT HO TENIM PETIT




Que els catalans vivim en un país petit és una obvietat que es pot comprovar de moltes maneres. Per exemple, quan t'enlaires de l'aeroport del Prat, si el dia és clar, veus a primer terme la costa amb la blavor de la Mediterrània llepant la sorra bruna i al fons el Pirineu amb les seves neus blanques, si és època de l'any.

Tot en una sola mirada, en un sol quadre, emmarcat per les vores de la finestreta de l'avió.

I, malgrat la seva dimensió esquifida, que és una de les millors terres del món per viure-hi crec que està fora de tot dubte.

Però els seus habitants es veu que no estem contents amb això i hem de buscar problemes on molts dels ciutadans d'altres part del món mai s'han arribat a plantejar que n'hi pugui haver.

Tenim un espai geopolític definit, un Govern, un Parlament, uns serveis raonables, una qualitat de vida raonable, una llengua mil·lenària, una cultura ben viva, una organització empresarial gairebé modèlica, universitats ben situades entre les universitats del món, una organització financera...

Però, ai las!... tot és de fireta. El Govern i el Parlament no són sobirans: depenen del què els deixin fer i desfer polítics d'un altre país. Els serveis, la qualitat de vida, fins i tot el manteniment de la llengua i la cultura depenen d'unes decisions polítiques, econòmiques, socials i legislatives que es prenen a un altre país. Les organitzacions empresarials en lloc de fer valer el seu demostrat efectiu tarannà, prefereixen sotmetre's voluntàriament als dictats i normatives d'unes organitzacions empresarials d'un altre país, habitualment dirigides per empresaris adscrits a la cultura de l'especulació pura a l'ombra del poder polític, social, econòmic i fins i tot religiós.

Fins aquí no he descobert res de nou. Només he posat negre sobre blanc allò que algunes persones amb molt de poder a casa nostra ens volen amagar, o com a mínim desdibuixar.

Per això, fer seguidisme d'actituds d'absoluta estupidesa humana preses per les classes polítiques dirigents del país veí en relació a les entitats financeres no em sembla la millor de les opcions. Però, és clar, per exemple allò que ha funcionat a Islàndia, model de democràcia on n'hi hagi, no és possible importar-ho a Catalunya, ja que som deu vegades més de ciutadans, diuen.

No. No és veritat. El nombre de ciutadans només afectarà als volums de resultats, no pas als seus percentatges. És cert que hi haurà més debat, segurament, però el resultat final d'un referèndum es mesura en percentatges. El problema real és, primer, que tot el què tenim és de fireta: no podem fer segons quines lleis, no podem controlar els propis bancs i banquers, no podem distribuir els diners recaptats (ai, si no podem recaptar res o gairebé res, és veritat... el què hem de fer és de pidolaire als polítics del país veí i anar-nos endeutant...), no podem crear normatives fiscals, no podem fer referèndums que no siguin de fireta, no podem..., no podem... I en segon lloc, el problema és que no hi ha voluntat de canviar-ho. I, si hi és, està molt reprimida.

Perquè el canvi possible només és un: la proclamació de l'Estat Català. L'avantatge és que amb un sol canvi ho hem resolt tot o, com a mínim, ho hem posat sobre la via d'una solució.

A final de tot ens n'adonem que no només el país que tenim és petit, sinó que la mentalitat i l'amplitud de mires dels que es creuen que hi manen, també. I això al 1977 era lògic, érem joves. 

Però no al segle XXI, quan ja hem crescut.



Comentaris