Una defensa impopular


 I és que vaig a defensar el món immobiliari, actualment un dels més impopulars dels sectors econòmics però on, com a tot arreu, s'hi troba de tot. I la majoria d'actors, també com a tot arreu, no estan podrits sinó que han estat una víctimes propiciatòries de les perversions d'un sistema. Perversions que han estat propiciades per l'ambició desmesurada d'uns polític corruptes i gens vocacionals i dels usurers dirigents d'un sistema financer insostenible.

En aquest sector de la economia hi ha uns professionals en tots i cadascun dels seus àmbits i nivells que els podríem qualificar de veritables “obrers” de la construcció. Des de promotors d'immobles que es jugaven el patrimoni de les seves famílies o empreses fins a manobres que, dignament, es guanyaven les garrofes fent una feina tant dura com és la de la construcció.

Però van aparèixer els polítics, de qualsevol nivell administratiu, que d'una forma més o menys descarada van promoure unes requalificacions salvatges, atiats per un crèdit que obtenien fàcil i que donava grans beneficis tant a les entitats financeres com als seus dirigents a títol individual. I de retruc als propis polítics i als seus partits. A més a més, es resolia un problema endèmic, com és el finançament dels ajuntaments.

Tot això, però, a més a més té uns responsables que, dit sia de pas, han mantingut el seu suposat prestigi personal i professional, i que són els dirigents del Banc d'Espanya, el qual d'ençà que existeix el BCE només té encomanada una tasca de vigilància i correctora. I ni aquesta ha fet.

En les èpoques florides, alguns que ens guanyàvem la vida com podíem en el sector immobiliari vàrem detectar la perversió del sistema i ho vàrem manifestar en diverses ocasions. Va ser en trobar-nos com les directrius del Banc d'Espanya marcaven els camins a seguir a les entitats financeres, en imposar en les valoracions immobiliàries una mena de fedataris homologats que van ser les societats de taxació. Però no vigilava -o consentia, que és pitjor- les composicions socials d'aquestes . En poc temps, els socis propietaris de les societats de taxació van ser les pròpies entitats financeres i/o els seus directius. Sense desconfiar del treball d'una munió de professionals al servei de les esmentades taxadores, quan convenia als dirigents, o als “amics” dels dirigents bancaris, les taxacions eren convenientment i clarament manipulades, fins a extrems que ara s'estan destapant.

Mentrestant, les persones i empreses “normals” que seguíem les directrius marcades tant bé com podíem passàvem a ser la riota dels especuladors nouvinguts al sector que acumulaven grans fortunes fetes a cop de “regals” més o menys encoberts a qui controlava bancs, caixes i entitats de taxació immobiliària.

Això s'està destapant en els darrers dos anys, quan empreses independents estan auditant promocions immobiliàries per ordre de les mateixes entitats financeres que ja en coneixen les seves característiques però que no poden dir-ho. D'aquesta manera ara hi ha informes seriosos de veritables estafes que no es publiquen enlloc: solars en procés de requalificació urbana, que encara són rústics a tots els efectes per entendre'ns, però que sobre el paper hi tenen edificis en construcció al seu damunt construïts al 50 o 60 per cent. O parcel·les rústiques que mai podran ser requalificades per falta de serveis, però sobre les quals ja hi ha unes hipoteques constituïdes com a parcel·les urbanes i per l'import del seu valor revaloritzat, naturalment. Hipoteques que no es tornen però que es van desembossar al seu dia a empreses pantalla, sense fonament de cap mena. Això mentre el Banc d'Espanya feia molts gestos per dissimular que no actuava gens mentre mirava, xiulant, enlaire.

Cal dir-ho: aquest forat és el que estem sanejant amb els diners de tots els ciutadans espanyols i darrerament europeus. Estem pagant de la butxaca de tots a uns estafadors concrets, que tenen nom i cognoms, que són respectats per la societat, que surten a les revistes de paper cuixé, i que seuen a la llotja del Bernabeu, del Camp Nou o de Mestalla. I alguns no prou contents amb això encara intenten cobrar jubilacions multimilionàries a costa dels ciutadans.

Aquesta és la real bombolla immobiliària. La resta va inflar-se per si sola: si el veí s'ha fet d'or venent un solar ridícul, perquè jo no, si el meu solar és millor, més gran o més ben situat?...

El resultat real ha estat que tots els anteriorment esmentats “obrers” de la construcció han pagat amb la seva pròpia vida professional, laboral i econòmica els abusos i estafes comesos per uns centenars de persones ben relacionades amb els poders econòmic i polític del moment.

El descrèdit i la desconfiança es van apoderar mica en mica del sector immobiliari sencer i, com taca d'oli, dels altres sectors després per la seva interrelació i per la dependència del crèdit bancari. I, el que és infinitament molt pitjor, hem dilapidat una futura generació d'empresaris i emprenedors joves senzillament perquè unes determinades persones s'enriqueixin fins a límits vomitius.

I el bo del cas és que no contents amb això, ara s'està repetint l'escena a nivell mundial amb les agències de ràting: A qui li interessa l'especulació amb els deutes sobirans? A qui li pot interessar un euro trontollant?

La resposta és senzilla però ningú la vol donar:
Quina és la composició social de les brutalment poderoses agències de ràting?
Qui en són els seus veritables directors?


Segur que acabem de trobar la resposta. Gairebé amb noms i cognom.

Comentaris