Reflexions d'un profà



Abans que res, em declaro un profà absolut en temes macroeconòmics, d'enginyeria financera i comptable d'alta volada i si ens hi posem, fins i tot, d'economia domèstica.

Però deixeu que m'atreveixi a fer unes quantes d'aquelles reflexions que faria, crec jo, qualsevol pastor que es passa mig any pels voltants del Puerto del Descargador, allà a l'Alt Pirineu occità, entre el Mont Perdut i la Bretxa de Rolando, comandant amb dos gossos d'atura ramats de 2 o 3 mil ovelles...

Fa uns cinc anys la gent corrent vàrem sentir a parlar a diaris, banquers i bancaris d'un nou terme: la “titulització hipotecària”. Poc abans ja havíem assumit termes com “mercat de futurs”, i poc després vàrem aprendre que hi havia hipoteques “subprime”...

Per ordre cronològic jo, que, com ja he dit, no sé ni fer la “o” amb un canuto en termes financers, etc, vaig intentar comprendre perquè, atès que l'euro s'havia convertit ja en una moneda de referència mundial, amb una fortalesa més declarada que el dòlar, no podíem pagar petroli i derivats en la nostra moneda. Com a contrapartida a no poder-la usar en aquestes transaccions tampoc vaig entendre perquè es mantenia a tant alt nivell, perjudicant les exportacions europees. Ni vaig entendre ja no la por, sinó el pànic del BCE a una mica d'inflació. Vaig acabar derrotat i, partint del supòsit inicial de la meva ignorància, no hi vaig donar més voltes.

Mentrestant s'enfortia i engrandia la UE, però no la política europea, que es mostrava erràtica i en excessiva dependència de les persones que, més o menys democràticament, estaven al capdavant dels governs d'uns estats enquistats al segle XVIII o, a tot estirar, XIX. Ningú, malgrat els intents, era responsable únic de res a Europa. Caram! I no era més fàcil emmirallar-se en l'esquema organitzatiu dels Estats Units i adaptar-lo?. Segur que sí, excepte per a les grans maquinàries estatals i els seus beneficiats, que haurien perdut quota de poder decisori, en traspassar-lo a un hipotètic govern europeu que, mira per on, també s'hagués pogut escollir per sufragi universal. Bé, com sabem, res de tot això va passar.

Un cop forta la UE vaig pensar que aquell seria el moment en què donaria un cop de puny sobre la taula i es faria respectar en el món macroeconòmic, marcant al món decididament pautes socials, polítiques i econòmiques a seguir, implantant un model d'estat del benestar. Però de bell nou la nul·la entesa entre massa galls al galliner va propiciar que la Xina primer, i la Índia ben aviat, competeixin amb uns USA en decadència per liderar l'economia mundial i marcar les corresponents tendències. Obviant la UE, està clar.

Paral·lelament els mortals vàrem començar a sentir allò dels “mercats de futurs”. Vaig preguntar per saber i tampoc vaig entendre res. Bé, sí: vaig entendre que en realitat era un macro-casino instal·lat a nivell mundial, per al funcionament del qual es comptava amb la mirada discriminatòria i lasciva dels Bancs Centrals de cada país i del BCE quan va arribar el moment.

Després es va parlar de la “titulització hipotecària”, allò que tan bé va explicar el professor Leopoldo Abadía, amb lo qual va aconseguir fama i espero que diners per a la vellesa: era, deia, un paquet lligadet d'hipoteques que es venien a trossets al mercat financer. El problema era que anava tan ben embolicat que no se sabia quina mena d'hipoteques hi havia dins. Fins que algun espavilat va descobrir que n'hi havia de boníssimes, de bones, de pse! I també de “subprime”. I, apa!, a córrer tots!: crisi financera, que arrossega una crisi bancària per convertir-se en una crisi econòmica a tot occident, de proporcions inaudites. Diu, però, que de moment se'n salven Austràlia, Nova Zelanda i algun país en creixement com Sud-àfrica. Deu ser perquè estan cap per avall!...Crisi, d'altra banda, que fins i tot els pastors d'ovelles veien, però que els nostres polítics negaven.

I ja som aquí, avui, a l'actualitat. I es comença a parlar “d'eurobons”. Eurobons?... si jo m'ho torno a mirar com els pastors protagonistes, em recorda molt i molt l'esquema de la “titulització d'hipoteques”: inclouran crèdits sobirans boníssims, altres de mitjanets, d'altres “subprime”. Tot empaquetat i embolicat, i venut a trossets. I ja sabem com van acabar.

Si a casa meva tenim crisi econòmica, segurament farem dues coses: d'una banda treballar més hores, tantes com puguem, intentarem millorar la nostra productivitat i augmentar els nostres ingressos creixent professionalment. I d'altra banda reduir despeses supèrflues: no reduirem en calefacció, en pa i en llet, però baixarem els nivells dels àpats en restaurants, ens hi mirarem en els desplaçaments per oci, i recuperarem aquells costums socials de compartir activitats, taula i sostre amb amics i familiars. I sobretot, ajuntarem tots els ingressos en una sola pila perquè el consell familiar decideixi quines despeses són supèrflues i quines, no. I que actuï en conseqüència.

A la UE estem fent això?: Tinc la sensació que no.

Si no ens deixem de romanços estatals i comencem a posar fil a l'agulla d'una veritable Europa unida, amb criteris polítics, socials, econòmics, fiscals, mercantils i fins i tot judicials més coordinats, no ens en sortirem com a europeus units.

Si es fa el què cal, a la llarga és la fi dels estats com els coneixem ara i el naixement d'uns estats nous, més petits, més manejables i més propers al ciutadà, que hauran cedit competències als estaments federals. Estats tipus Països Baixos, Dinamarca, Flandes, Suècia, Noruega, Txèquia...Catalunya... inclosos dins d'una estructura federal: Europa.

Comentaris