Qui enganya?

Notícia apareguda a El Periódico de Catalunya, 19.01.09


Els recursos de l'ICO arribaran al mercat a finals de mes

MÉS INFORMACIÓ

M. J. B.
BARCELONA

Les empreses no solament es queixen de l'actitud molt reservada de la banca, sinó que a més critiquen el fet que les ajudes desplegades pel Govern central per facilitar liquiditat segueixen sense tenir efecte. Fonts de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) avancen que, almenys, les línies de crèdit per al circulant estaran en condicions d'arribar al mercat a finals de gener.
L'ICO ha disposat una línia de fins a 10.000 milions d'euros, dels quals 5.000 han de ser finançats per la banca. Fins ara no s'ha facilitat ni un euro, malgrat que 36 entitats --entre elles, la gran banca, tret de Caja Madrid, de moment-- s'han apuntat al programa. A l'institut s'explica que el procediment no és senzill, ja que s'han d'habilitar els programes informàtics per facilitar el préstec. S'insisteix, això sí, en el fet que el crèdit sí que arribarà a les empreses, ja que en les propostes presentades pels bancs hi ha de constar l'empresa que sol.licita el crèdit. Les primeres sol.licituds es presentaran demà, dimarts, segons diu l'ICO.
L'escassa diligència creditícia no és l'única queixa de les empreses en relació amb les línies oficials de finançament. "S'haurà de veure, a partir d'ara, si les entitats financeres que participen en aquest programa deixen de donar crèdit més enllà del programa de l'ICO. Amb la qual cosa estaríem en la mateixa situació", afirma Salvador Guillermo, director del servei d'estudis de Foment del Treball.


TELENOTÍCIES DE TV3, DIA 20.01.09

"Els prèstecs per al circulant de petites i mitjanes empreses, impulsats per l'ICO, ja es poden tramitar. Cal que els interessats, però, ho tramitin a la seva entitat financera habitual"


PAGINA WEB DE L'ICO (Instituto de Crédito Oficial):

"Tipus de prèstecs per a pimes i entitats financeres que els tramiten:...Caixa catalunya, la Caixa...

......" (podeu veure-ho vosaltres mateixos a la web de l'ICO)


Dia 23.01.09:

Director d'una delegació de Caixa Catalunya, en preguntar-li per a una línia de crèdit per a una pime: Si realment està la Caixa (de Catalunya) en la línia ICO, nosaltres encara no hem rebut cap indicació per a tramitar cap línia de crèdit."

Estranyat, pregunto a un director de "la Caixa" i em dona la mateixa resposta, amb altres paraules. I jo em pregunto, com el seu anunci: "Parlem?"

Tot seguit ho faig amb un de la Caixa de Terrassa...la resposta us la imagineu?

Dia 23.01.09: Entrevista de Joan Barril a Leopoldo Abadia a Catalunya Ràdio, que li pregunta perquè creu que el crèdit no arriba al mercat de pimes i particulars, si l'Estat els hi ha donat els nostres diners als bancs per tal que ho faci. Resposta: "Los bancos y Cajas han utilizado este dinero para sanear sus activos tóxicos. Cuando lo tengan resuelto, darán paso al crédito a pimes y particulares."

Resumint: 1- Si realment la notícia d'El Periódico és certa, cal pensar que qui ha pogut tramitar són només els amics i familiars de ves a saber qui que té informació abans que ningú, i accès a les centrals de riscos de les entitats.

2- Com es deia al programa d'en Joan Barril: no serà d'extranyar que qualsevol dia apareguin oficines d'entitats financeres apedregades, o algun director d'oficina que quan surti de la feina potser no ho farà amb la tranquilitat que hauria de ser normal...


Així doncs, qui enganya?... I a qui?


I fins quan la gent normal aguantarem l'enriquiment immoral de quatre a costa del malviure de 4 milions?


Clar que a Gaza ho passen pitjor...


Comentaris